Meer omzet? Pas het ankereffect
toe op je teksten

Heb je meerdere pakketten en kiezen je klanten alleen maar voor de goedkoopste variant? Pas het anker effect toe en jouw website bezoekers kiezen ook voor de duurdere variant. Lees dit artikel en binnen 5 minuten weet je wat het is, welke varianten er zijn en hoe jij het kan toepassen in je teksten. 

Te druk? Het ankereffect in 6 punten

  • We hechten de meeste waarde aan het eerste stukje informatie die we over een bepaald onderwerp krijgen. Hierdoor kan je je websitebezoekers sturen in de richting die jij graag wil. 
  • Je hebt 2 soorten verankering. Contrast verankering (tegenover gesteld) en assimilatie (hoeveelheden) verankering
  • Het ankereffect kan je ook gebruiken in je vraagstelling. 
  • Zet je duurste optie vooraan op je website. Hierdoor lijken je andere opties goedkoper
  • Laat de oorspronkelijke prijs zien als je korting geeft en zet deze vooraan zodat ze dat bedrag als anker gebruiken. 
  • Meer praktische voorbeelden vind je onderaan de blog.

Wat is verankering?

Jij, ik, jouw website bezoekers. We hebben allemaal de neiging om de meeste waarde te hechten aan de eerste informatie die we krijgen over een bepaald onderwerp. Ons brein legt daar (onbewust) mee nadruk op. 

Je kan die informatie dan met andere informatie gaan vergelijken. Contrast verankering noemen ze dat. 

Stel, ik zeg tegen jou dat ik als copywriter 5000 euro per maand verdien. Maar van tevoren heb je van je loodgieter gehoord dat hij 3200 euro per maand verdient. Dan zet je mijn verdiensten af tegen die van de loodgieter. En verdien ik veel. 

Had je als eerste gehoord dat de loodgieter 10.000 euro per maand binnenkrijgt, dan is mijn 5.000 euro ‘maar’ de helft en dus weinig. 

Dat is hoe het anker effect werkt.

Ankereffect bij schatten hoeveelheden

Dit effect kan je ook toepassen op het schatten van hoeveelheden. Of met een duur woord: assimilatie verankering

Voorbeeld: Jij en ik hebben een gesprek. We praten over Duitsland. Ik ben namelijk in de Eifel geweest. Super mooi en jij wil daar meer over weten. Dus we babbelen en in dat gesprek vraag ik, “heeft Duitsland nou meer of minder dan 120 miljoen inwoners?”

Jouw brein slaat aan op het getal. 120 Miljoen. Dat is jouw anker. Jouw brein is dan alleen maar bezig met die 120 miljoen. Zit het erboven of eronder?
Eronder, want Duitsland heeft rond de 83 miljoen inwoners.

We praten verder. Nu over Frankrijk. En weer stel ik je dezelfde vraag. “Heeft Frankrijk meer of minder dan 120 miljoen inwoners?”

Vorige keer was het 83 miljoen. Door de vorige vraag ligt jouw anker hoog. Wedden dat je hoger zit dan het werkelijke aantal? 

Dat is wat een assimilatie anker met ons brein doet. En niet alleen met jou. Maar ook met je website bezoeker. Door een anker te bieden aan je websitebezoeker, kan je zijn of haar verwachtingen beheersen en ook hun beslissingen sturen in een richting die voor jou gunstig is.  Maar hoe doe je dat in de praktijk? 

Zo pas je het anker effect toe

1. Plaats de duurste optie van je pakketten vooraan zoals Mailchimp heeft gedaan in het voorbeeld hieronder.  De pakketten die hierna komen, worden als goedkoper ervaren.

 

Anchoring mailchimp

2. Wil je geen pakket laten zien maar schrijf je bijvoorbeeld een mail of offerte naar je klant? Plaats de duurste optie aan de voorkant van de regel, gevolgd door de minder dure opties zodat ze in vergelijking goedkoper lijken. 

3. Vermeld een hoeveelheidslimiet, bijvoorbeeld maximaal 5 keer per jaar aangeboden. 

Ankereffect bij Headspace


4
. Korting geven? Laat dan ook de oorspronkelijke prijs zien zoals op het voorbeeld hierboven van Headspace. We hechten waarde aan de oorspronkelijke prijs (anker) en zien de dienst dan eerder als een koopje. 

Kunnen jouw teksten beter?

Heb je hulp nodig met het schrijven van teksten voor je webpagina’s? Zoek je concrete tips die je zelf kan toepassen op je teksten? Klik op onderstaande button om een afspraak te maken. Samen maken we teksten beter zodat bezoekers niets anders meer willen dan tot het einde van de pagina doorlezen.

Ontdek hoe jij je homepage kan verbeteren en haal zo meer leads uit je bezoekers

➔ Meest inzichtelijke homepage checklist
➔ Duidelijke structuur die je kan aanhouden om je homepage te verbeteren
➔ Direct inzicht in waar jouw kansen liggen
➔ Verrassing aan het einde van de checklist

Houd je mail in de gaten voor de checklist!