6 Tips voor een call-to-action waar bezoekers graag op klikken
Een websitebezoeker komt met een doel op je pagina. Hij zoekt bepaalde informatie, wil zijn probleem oplossen of iets kopen bij je. De buttons moeten hem naar de goede plek loodsen. Maar hoe schrijf je button-teksten waarop een bezoeker graag wil klikken? Met deze 6 tips kom je een stuk dichter bij je doel.
Niet veel tijd? Lees de samenvatting.
- Een call to action is alles wat ervoor zorgt dat jouw bezoeker zijn gedrag verandert.
- Focus op resultaat, niet op taak
- Gebruik gebiedende wijs
- Gebruik positieve woorden
- Geef het urgentie
- Wees duidelijk. Manage de verwachting
- Biedt zekerheid. Gebruik micro copy (link artikel)
- Geef je button een contrasterende kleur zodat je bezoekers het makkelijk kunnen vinden bij het scannen.
Wat is een call-to-action?
Alle teksten die ervoor zorgen dat jouw bezoeker zijn gedrag verandert. Hij bekijkt die vakantie. Hij leest meer over hoe hij veilig kan bankieren. Vraagt een offerte aan. Meldt zich aan voor jouw nieuwsbrief of maakt een afspraak via de website.Waarom is een call-to-action belangrijk?
Jij wilt dat bezoekers een actie ondernemen. Bezoekers lezen jouw tekst tussendoor. Stel: jij ziet via social een interessante post. Je klikt op de link, leest de titel, de eerste regel waarom je moet lachen en slaat daarna 2 alinea’s over en blijf dan hangen omdat je een tussenkopje ziet die interessant is.
Tip 1: focus op resultaat
Eerlijk is eerlijk. We zijn liever lui dan moe. Een button tekst die klinkt als meer werk, daar worden we niet blij van.
‘Check alle mogelijkheden’ – klinkt als iets dat je moet uitzoeken.
‘Alles op een rij’ – dát is een resultaat. Namelijk overzicht. .
Focus daarom niet op taak. Geef je bezoeker uitzicht op het resultaat dat hij kan behalen als hij op de button klikt. Ons brein is zo geprogrammeerd dat we het resultaat als aantrekkelijker zien.Waardoor we eerder op de button klikken.
Tip 2: gebruik positieve woorden?
Jij wil je bezoeker niet naar iets laten zoeken. Iets vinden. Dát is wat we willen. Dus zet je in je call-to-action: Vind de beste training, vind een dealer, enzovoort.
Hetzelfde geldt voor iets aanvragen of iets krijgen. Een offerte aanvragen.. mwah. Een offerte krijgen. Dat is een cadeautje. Klinkt en voelt beter.
Nog een tip. Begin je call-to- action met ja. We zeggen namelijk graag ja ergens tegen. Ja, ik wil meer weten. Ja, ik wil deze training. Je snapt het wel.
Tip 3: urgentie
Des te urgenter de boodschap, des te sneller een bezoeker op een call-to-action klikt. Magische woorden zijn: nu, direct, voor (datum, dag).
Deze boodschap kan je bij een actie gebruiken bijvoorbeeld. Overdrijf niet. Zet het niet bij je dienst die je altijd op je website heb staan.
Tip 4: wees duidelijk
Waarom? Omdat we niet onze hele aandacht aan jouw tekst geven. En omdat het aanzet tot actie. Ga, zit, sta, lig, download of klik. Het is duidelijk wat er van je verwacht wordt en laat weinig ruimte over voor andere gedachten. En dat is precies wat je wilt.
Bijkomend voordeel: het dwingt jou om een simpele, duidelijke boodschap te formuleren. En daar wordt niemand slechter van.
Nog krachtiger: als je er een voordeel in verwerkt. Iets kan ‘eenvoudig’ zijn, ‘snel’ of ‘simpel’. Houden we van.
Waar we ook gek op zijn? Voordeeltjes. ‘Grijp je kans’, ‘profiteer’, of ‘bespaar’. We kijken er toch naar.
Tip 5: zorg voor zekerheid
Je hebt een spetterende sales tekst geschreven en onderaan je tekst staat een button met de tekst boek deze training. Koop nu. Dat is vaak nét een brug te ver.
De bezoeker moet je duwtjes geven. ‘Bekijk deze training’ of ‘Dit kan je ná de training’, is daarom een betere call-to-action.
Waarom? Bezoekers zijn vaak bang dat als ze ergens op klikken, ze eraan vast zitten. Neem die angst weg.
Hoe? Door micro-copy. Dat zijn de regels tekst die rondom je call-to-action staan.
Die vertellen dat je binnen 48 uur kan annuleren. Of dat het onmiddellijk leverbaar is. Dat je als klant 30 dagen bedenktijd hebt.
Tip 6: geef de button een contrasterende kleur
Zorg ervoor dat je button opvalt en je bezoekers het makkelijk kunnen vinden bij het scannen. Gebruik daarom altijd een contrasterende kleur ten opzichte van je huisstijl. Zorg er wel voor dat je tekst in de button goed leesbaar is.